hirdetés
hirdetés

Autóipar

A jövő okos autói Szombathelyről indulnak

A nemzetközi TDK csoporthoz tartozó szombathelyi Epcos 20 éves történetének legnagyobb volumenű fejlesztése részeként május 22-én átadta a konszern egyik európai autóelektronikaialkatrész-gyártó központját Szombathelyen.

hirdetés

A 2013-ban indult és három éven át tartó mintegy 10,5 milliárd forint összértékű fejlesztésnek köszönhetően a jövőben a szombathelyi EPCOS olyan „okos autós alkalmazásokhoz” fejleszt és gyárt elektronikai alkatrészeket, mint például a teljes kulcs nélküli nyitás és indítás, automatikus távolsági fényvezérlő, optikai parkolást segítő rendszerek, sávelhagyásra figyelmeztető rendszerek, vagy a különféle táblafelismerők.

A szombathelyi TDK fejlesztő- és gyártóközpont 14 ezer négyzetméternyi új termékfejlesztési, gyártási, és irodai területtel, valamint a munkatársak számára további pihenőhelységekkel és öltözőkkel bővült. Ezzel a jelenlegi üzemméret mintegy 50 ezer négyzetméterre nőtt, ami a húsz évvel ezelőtti beépített terület megötszöröződését jelenti. „Ambiciózus céljaink elérése érdekében a kapacitások további bővítésére is szükség van“ - hangsúlyozta Bernhard Koch, a telephely vezetője. „A következő három év során szeretnénk 20 százalékkal növelni árbevételünket.“

Az autóelektronika szerepe nő folyamatosan nő (forrás: TDK)
Az autóelektronika szerepe nő folyamatosan nő (forrás: TDK)

A nyugat-dunántúli fejlesztő- és gyártóközpont a helyben készülő és részben itt is fejlesztett alkatrészkínálatát különösen innovatív terméktípusokkal bővíti, és ennek során még erősebben fókuszál az autóelektronikai lehetőségekre, miközben kiaknázza több autóipari beszállító és gyártó cég földrajzi közelségét a szombathelyi telephelyhez. Az autóipari felhasználásra készülő termékek részaránya a jelenlegi 30 százalékról több mint 50 százalékra nő. A felhasználási területek a gépjárműveknél többek között az automatikus távolsági fényvezérlő, az optikai parkolást segítő, sávelhagyásra figyelmeztető, ráfutás megelőző rendszerek, különféle táblafelismerők, illetve a komfort nyitás és indítási rendszerek részei. „Az elektromobilitás jövőbe mutató piacát is meg tudjuk majd hódítani a Szombathelyen folyó innovációs tevékenységnek köszönhetően“ - mondta Bernhard Koch.

A dolgozói létszámot tekintve a szombathelyi Epcos a TDK konszern legnagyobb telephelye Európában. „Cégünk a régió egyik legnagyobb munkáltatója“ - mondta Takács Balázs, az Epcos ügyvezető igazgatója. „A fejlesztés révén mintegy 220, részben magas képzettséget igénylő munkahely jön létre, többek között villamos- és gépészmérnökök, folyamat-, karbantartó, minőségbiztosítási mérnökök, valamint termelésben dolgozó technikusok és szakmunkások számára.“ A már jelenleg is közel 100 fős kutatás-fejlesztési részleg szintén tovább bővül.

(forrás: TDK/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[169044] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés