hirdetés
hirdetés

Fejlesztés

A jövő nyáron kezd üzemelni a zalaegerszegi tesztpálya

Az eredeti tervek szerint az idei év végére tervezték a tesztpálya átadását. Jövő nyáron a fejlesztés első ütemeként elkészülő kör alakú pályát nyitják meg az autógyártók számára. Ennek befejezéséhez a kormány a napokban 15 milliárd forintot biztosított. 

hirdetés

Palkovics László, a tesztpálya kormánybiztosa, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára elmondta: a zalaegerszegi létesítmény első fázisa, a 300 méter átmérőjű, dinamikus felületű tesztpálya a jövő év tavaszán, nyarán készül el.

A mintegy 42 milliárd forintos költségű, 250 hektáron elterülő tesztpályát építő és működtető cégben, az Autóipari Próbapálya Zala Kft.-ben a kormány a napokban 15 milliárd forintos tőkeemelésről döntött, ami elsősorban az első ütem befejezését szolgálja – közölte Palkovics László.

A Nemzetgazdasági Minisztérium korábbi közlése szerint a beruházás első ütemében egyebek közt a fékteszteket lehetővé tévő zóna és a járművek kezelhetőségi pályája épül meg, illetve az autonóm járművek vizsgálatára alkalmas terület. Mindezek mellett kiépül a szükséges kommunikációs technológia és a kiszolgáló létesítmények egy része.

A második fázisban, 2018-tól megépül a nagysebességű viszonyokra alkalmas ovális pálya, sor kerül a járműdinamikai tesztelemek további fejlesztésére, további kiszolgáló épületek létrehozására. A tervek szerint 2019 végére készülhet el a teljes beruházás.

Az NGM és a magyar autóipar érdekelt szereplői között a projektet támogató együttműködést már több tucatnyi vállalat és cégcsoport írta alá, köztük a Magyar Telekom Nyrt., a T-Systems Magyarország, az Elmű Zrt., a Knorr-Bremse Fékrendszer Kft.,  jelezte továbbá részvételi szándékát a kínai Huawei és az elektromos járműveket és akkumulátorokat előállító Build Your Dreams (BYD). A pálya terveit a japán Horiba Mira Ltd. készíti. 

(forrás: GyártásTrend/MTI)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés