hirdetés
hirdetés

RoboTech

A Hyundai megvásárolta a Boston Dynamicsot

A Boston Dynamics is megerősítette a hírt, hogy a Hyundai Motor Group 80 százalékos részesedést szerzett a robotikai fejlesztőcégből, 1,1 milliárd dollárért, míg a fennmaradó 20 százaléknyi részesedést továbbra is a SoftBank birtokolja. 

hirdetés

A Boston Dynamics világszerte ismert az ipar által valaha látott legfejlettebb és legeredményesebb robotok fejlesztéséről, de a kutatási alkalmazásokon kívül, mint például a DARPA Robotics Challenge döntőjének humanoid botjai, tulajdonosai nem sokat tettek azért, hogy a vállalat alkotásait ne csak nyugtalanító hardveres demókba terjesszék.

A Hyundai hét év alatt a harmadik tulajdonosa lesz a Boston Dynamicsnak. A Google 2013-ban vásárolta meg és 2017-ben adta el a Softbank Groupnak. Az RBR50 vállalat alapítása óta főként K+F szervezetként működött, de a hangsúly az utóbbi időben áttevődött a kereskedelemre, köszönhetően az új tulajdonosnak a Softbanknak.

2019 áprilisában a Boston Dynamics felvásárolta a Kaliforniában működő Menlo Park-i Kinema Systems-t , amely látásérzékelőkkel és mély tanulással segíti a robotokat a dobozok manipulálásában. A Kinema Pick rendszerét Boston Dynamics Pick System néven dobták piacra – ez volt a vállalat első kereskedelmi forgalomba hozott terméke.

Spot, a robotkutya
Spot, a robotkutya

2020 júniusában kereskedelmi forgalomba hozta lenyűgözően mozgékony Spot négylábú robotját, eleinte 74 500 dollárért adta el amerikai székhelyű ügyfeleknek. Azóta nyitva áll az értékesítés a világ más részein, és a Spotot számos érdekes alkalmazásra használták fel, ideértve a csernobili atomerőmű sugárzásának ellenőrzését is.

A robotika kiemelt szerepet kapott a Hyundai-nál, mióta Chung Euisunt októberben kinevezték az elnöknek. A vállalat azóta azt a célt tűzte ki, hogy a robotika adja jövőbeni üzleti tevékenységének 20 százalékát. A Hyundai Roboticsot ehhez már 2017-ben meg is alapították, de hivatalosan csak 2020-ban indult el ott a munka.

A robotikai technológiák a felvásárlással kölcsönhatásba lépnek az autonóm járművek és az intelligens gyárak számára fejlesztendő eszközök platformján. A Hyundai Motor Group a Boston Dynamics-szal közösen robotikai értékláncot hoz létre a robot alkatrészek gyártásától az intelligens logisztikai megoldásokig.

Azáltal, hogy a robotika területén vezető szerepet betöltő céget vásárolt, újabb jelentős lépést jelent a Hyundai Motor Group az intelligens mobilitási szolgáltatóvá történő stratégiai átalakulás felé. Ennek az átalakulásnak az elősegítése érdekében a Hyundai jelentős összegeket fektetett be a jövő technológiáinak fejlesztésébe, többek között olyan területeken, mint az autonóm vezetési technológia, az összekapcsolhatóság, a környezetbarát járművek, az intelligens gyárak, a mesterséges intelligencia és a robotok.

A fejlett robotika a gyors növekedés lehetőségeit kínálja, és többféleképpen is pozitívan befolyásolhatja a társadalmat. A Boston Dynamics vezető szerepet játszik az agilis, mobil robotok fejlesztésében, amelyeket sikeresen integráltak a különféle üzleti műveletekbe. Az ügylet várhatóan lehetővé teszi a Hyundai Motor Group és a Boston Dynamics számára, hogy kihasználják egymás erősségeit a gyártásban, a logisztikában, az építőiparban és az automatizálásban.

Trapp Henci
a szerző cikkei

(forrás: Boston Dynamics)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés