hirdetés
hirdetés

CES 2017

A gépek mint segítőkész személyi asszisztensek (I.)

A Bosch a Las Vegas-i CES 2017 (Consumer Electronics Show, Fogyasztói Elektronikai Kiállítás) rendezvényen január 5–8. között mutatja be, hogy a tárgyak a hálózatba kapcsolás jóvoltából miként válhatnak hatékony partnerré, mi több, személyi asszisztenssé.

hirdetés

A Bosch fejlesztéseinek köszönhetően a tárgyakból partnerek lesznek. Így például a vállalat új tanulmányautója teljes körű személyi asszisztenssé avanzsál, az ipar 4.0 terén pedig az automatikus gyártási asszisztens, a kiterjesztett valóság és az élő adatfolyam a gyártásban a kulcsmomentum. Cikkünk első része a technológiai vállalatnak a hálózatba kapcsolt mobilitást segítő innovatív megoldásait mutatja be, a folytatásban az ipar 4.0-t érintő fejlesztések következnek majd, amelyek nemcsak egyszerűbbé, hanem biztonságosabbá is teszik a hétköznapokat.

Az autóvezetés eljövendő fejlesztései révén az autó személyes asszisztensünkké válik. A hálózatba kapcsolásnak köszönhetően a jövőben az autó az otthon és a munkahely után a harmadik élettérré lép elő. Ezen kívül az automatizált közlekedés egyre gyakrabban kínál majd szabadidőt, amelyben a vezető egyéb feladatokat végezhet. Ilyenkor – a többi utashoz hasonlóan – ő is produktívan használhatja ki az időt, e-mail-üzeneteket írhat, konferenciabeszélgetést folytathat, esetleg zenével vagy mozgóképpel szórakoztathatja magát. Az új koncepciójárműben a Bosch többek között az alábbi innovációkat vezeti be:

Arcfelismerés és intelligens személyre szabás: a Driver Monitor Camera vezetőfigyelő kamera gyors arcfelismerést és személyre szabást tesz lehetővé. Amint a vezető beszállt, az autó szinte azonnal az egyéni elvárásaihoz igazítja például a kormánykereket, a visszapillantó tükröket, a belső hőmérsékletet és a rádióállomást. Menet közben a vezető „állapotának” felismerése pedig a biztonságot növeli: amennyiben a vezető elalvása fenyeget, vagy a figyelmét jelentős mértékben elterelte valami, akkor az autó figyelmeztetheti erre, hogy a kritikus helyzetek elkerülhetők legyenek.

Tapintható visszajelzés a neoSense képernyőn: a tapintható visszajelzést kínáló érintőképernyőn megjelenő gombokat az ujj úgy érzékeli, mintha azok valós gombok lennének. Így az infotainment-rendszer vezérlése gyakran odapillantás nélkül is elvégezhető. Ennek köszönhetően a vezető lényegesen nagyobb arányban tarthatja tekintetét az úton, ami egyértelműen fokozza a közlekedésbiztonságot.

Az új innovációk egy tanulmányautóban mutatkoznak be (forrás: Bosch)
Az új innovációk egy tanulmányautóban mutatkoznak be (forrás: Bosch)

Digitális külső visszapillantó tükör személyautóban is: a Mirror Cam System visszapillantó kamerarendszer egy olyan kameraalapú rendszer, amely a két külső visszapillantó tükröt helyettesíti. A videoérzékelők a jármű belsejébe integrálhatók, a kijelzés pedig az A oszlopok közelébe telepített képernyőkön történik, a bal és a jobb oldalon. A digitális technika továbbá szituációfüggő kijelzésre is képes: autópályán haladva messzire hátra tekintenek, míg például városban a nagylátószögű üzemmód fokozza a biztonságot, éjszaka pedig nagyobb kontraszttal segíti az észlelést.

Kép az OLED-technológia jóvoltából: a tanulmányautóban első ízben láthatók műszerfalba integrált OLED-képernyők, amelyek tűéles képet biztosítanak.

Kommunikáció az autó és az otthon között: az automatizált közlekedés során a vezető a központi képernyőn az infotainment-funkciók nagyobb kínálatát éri el, mint amikor ő maga vezet. Az internetkapcsolat jóvoltából például ellenőrizheti a következő naptárbejegyzéseit vagy megtervezheti a bevásárlást. A Bosch Smart Home alkalmazással integrálva az otthoni redőnyöket vezérelheti, vethet egy pillantást a biztonsági kamera képére vagy belenézhet a hűtőszekrénybe. Gombnyomásra még a javasolt bevásárló lista tartalma is gyorsan megrendelhető a kiszállító cégtől.

Kommunikáció az autók és a kerékpárok között: a jármű-jármű kommunikáció segítségével a jövőben az autók tájékozódnak a közlekedés többi résztvevőjéről, már jóval azelőtt, hogy azokat a vezető megláthatná. A kerékpárokat azonban gyakran nem veszi észre a többi közlekedő, hiszen például azokat teherautók vagy buszok eltakarhatják.

A CES 2017 szakvásáron a Bosch egy olyan kommunikációs megoldást mutat be, amely kapcsolatot létesít az új tanulmányautó és egy kerékpár között. Ezen keresztül a két jármű folyamatosan közli egymással az aktuális pozícióját és haladási irányát. Ez csökkenti az ütközés kockázatát.

Utólag beszerelhető segélyhívó személyautóba: ezen kívül a Bosch egy utólag beszerelhető automatikus segélyhívót is kínál, ez a Retrofit eCall. Elég egyszerűen a szivargyújtóba csatlakoztatni, és máris számos többletszolgáltatást nyújt. A berendezés gyorsulásérzékelője észleli az ütközést, és automatikusan segélyhívást kezdeményez, okostelefon-alkalmazás segítségével pedig továbbítja az olyan információkat is, mint például a jármű pozícióadatai.

A rendszer az ütközés súlyosságát is kiértékeli, és ennek megfelelő foganatosít intézkedéseket: egy viszonylag súlyos baleset esetén jelentkezik a segélyhívó központ, hogy személyesen megbeszélje a vezetővel, hogy szervizautót kell csupán küldeni, vagy mentő is szükséges. Amennyiben nem válaszol a vezető a hívásra, úgy azonnal küldik a mentőautót.

Távoli szoftverfrissítések (firmware updates over the air; FOTA): a hálózatba kapcsolt funkciók – és különösen a nagymértékben automatizált vezetés – megkövetelik, hogy a jármű a teljes élettartama során biztonságosan nyújtsa az elvárt funkcionalitást. Ez érinti a szoftverfrissítéseket is, amelyek akár felhőn keresztül is telepíthetők. A Bosch ehhez kínálja a szükséges kommunikációs vezérlőberendezéseket, valamint a központi átjáró-számítógépet, míg az Etas és az Escrypt (mindkét vállalat a Bosch csoport része) nyújtja a szükséges átviteli és titkosítási technológiát. Ezek gondoskodnak arról, hogy a funkciók minden frissítés után továbbra is megbízhatóan működjenek (funkcionális biztonság) és védettek legyenek a kívülről érkező támadások ellen (adatbiztonság).

(Folytatjuk.)

(forrás: Bosch/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés