hirdetés
hirdetés

Önvezető járművek

A biztonságos autózás újraértelmezése

Az ausztráliai Melbourne-ben rendezett ITS World Congress fejlesztői kongresszuson a Bosch egy tesztjárművel mutatta be, hogy milyen lehet a jövőben az autó és a vezető kapcsolata.

hirdetés

Néhány éven belül alapjaiban változik meg az autózás. A Bosch a következő évtized elejére egy olyan rendszert dob majd piacra, amellyel a személyautó az autópályákon és az autópályákhoz hasonló utakon teljesen automatizáltan közlekedik majd. Ez nem csupán a közlekedésbiztonság javulását eredményezi, elsősorban a vezető lehetőségei változnak majd meg. „Az automatizált autók nem csupán használati tárgyak, hanem személyes kísérővé lépnek elő” – mondja Dirk Hoheisel, a Robert Bosch GmbH igazgatótanácsának tagja. Az ITS kongresszuson bemutatott tesztjármű központi építőeleme a jármű kezelésére szolgáló modern ember-gép interfész (HMI, Human Machine Interface). Ez, valamint az autó internetkapcsolata a jövőben az autóvezetők számára egy teljesen új vezetési élményt biztosít majd.

Belső kamera figyeli a sofőrt

Beszállás után az ülés, a tükrök és a kedvenc beállítások ellenőrzése és visszaállítása – ez már a múlté. A Bosch kísérleti járműve felismeri a vezetőt egy új fejlesztésű utastéri kamera jóvoltából. Ez alapján gyorsan betölti a megfelelő felhasználói profilt, amely tartalmazza a jármű beállításainak előnyben részesített értékeit, valamint a leggyakoribb úti célokat is. A vezetőnek elég megadnia az aktuális célját, majd a kiszámított útvonalak közül kiválasztani a megfelelőt. Ennek kapcsán rögtön közli a rendszer, hogy melyik szakaszokat kell manuálisan vezetve teljesítenie, és melyeken dőlhet hátra kényelmesen. „Az autópályás utazások alkalmával az autó átlényegül sofőrré, a vezető pedig utassá válik” – mondja Hoheisel. A vezetés feladatát ilyenkor teljes mértékben átveszi a jármű. Ekkor a vezető más feladatokkal foglalkozhat, e-maileket olvashat és írhat, vagy kipihenheti magát, lazíthat – biztonsági kockázat nélkül. Annak érdekében, hogy az automatizált vezetés során a vezető szükség esetén a kormányt biztonságosan újra átvehesse, a belső kamera figyel arra, hogy a vezető ne aludjon el. Amennyiben túl hosszú ideig tartja csukva a szemeit, akkor figyelmezteti a jármű.

Sok baleset oka a figyelmetlenség

A figyelmetlenség a közlekedési balesetek egytizedének kiváltó oka Németországban. A Bitkom digitális szövetség aktuális kutatása szerint a megkérdezettek 42 százaléka a füléhez tartott mobiltelefonba beszél menet közben. A válaszadók 44 százaléka olvas, sőt 23 százaléka ír is üzeneteket. E-mailt 25 százalék olvas vezetés közben. E figyelemelterelő műveletek kapcsán jelentősen nő a balesetek kockázata, csupán a telefonálás kétszeresére–ötszörösére növeli a rizikót. Aki 120 kilométer/óra sebességnél három másodpercen keresztül az okostelefonját bámulja, az 100 métert vakon repülve tett meg. Ez jól mutatja, milyen jelentős mértékben fokozhatja a közlekedésbiztonságot az automatizált vezetés. Egy önvezető autó figyelmét nem tereli el egy szöveges üzenet, érzékelőivel szempillantásnyi szünet nélkül és 360 fokban folyamatosan figyeli a környező forgalmat.

Kísérleti járművekkel tesztelik az autonómiát (forrás: Bosch)
Kísérleti járművekkel tesztelik az autonómiát (forrás: Bosch)

A Bosch kísérleti járművében az ember-gép interfész jelzi a vezetőnek, ha egy szakaszt automatizált módon is megtehet. A Bosch együttműködő partnere, a TomTom által biztosított rendkívül pontos, nagy felbontású térkép alapján a jármű mindig tudja, hogy éppen hol tartózkodik az úton. Ehhez valós időben hasonlítja össze a saját érzékelői adatait a nagy felbontású térképen szereplő információkkal – például az útburkolati jelekkel vagy a szalagkorlátokkal. Ahhoz, hogy a sofőr átadja a vezetés feladatát az autónak, több másodpercen keresztül lenyomva kell tartania két gombot a kormánykeréken. Az automatizált üzemmód aktiválása után a központi képernyő nagy felbontású térképén kék színnel jelenik meg az út. Ezenkívül a vezetőnek kijelzi a rendszer, mi mindent érzékelnek a jármű környezetét figyelő érzékelők, és mennyi idő marad addig, amíg újra át kell vennie a kormányt.

Kommunikál a kísérleti jármű és a motorkerékpár

A Bosch kísérleti járműve még manuális üzemmódban is fokozza a közlekedésbiztonságot. Hiszen ilyenkor is aktív minden érzékelője és közlekedésinformációs rendszere, amely az automatizált vezetéshez szükséges. A jármű-jármű kommunikáció jóvoltából a tesztautó már jóval azelőtt tájékozódik a többi közlekedőről, hogy azok láthatóvá válnának. Különösen a motorkerékpárokat szokták gyakran nem észrevenni a közlekedők, hiszen azokat például a teherautók vagy buszok eltakarhatják. Az ITS kongresszuson a Bosch egy kommunikációs rendszer prototípusát is bemutatta, amely a kísérleti jármű és egy motorkerékpár között létesít kapcsolatot. Ezen keresztül a két jármű folyamatosan közli egymással az aktuális pozícióját, így csökkentve az ütközés kockázatát, és ez egy újabb példája annak, az önvezető autók technikája miként segít elkerülni a baleseteket.

(forrás: Bosch/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés