hirdetés
hirdetés

Autóipar

A BMW bemutatta legújabb koncepcióautóját

Az autógyártó a 100 éves születésnapja alkalmából rendezett müncheni eseményen mutatta be legújabb tanulmányautóját. 

hirdetés

A BMW március 7-én hétfőn – napra pontosan egy évszázaddal azután, hogy a BMW AG-t beregisztrálták Münchenben a cégjegyzékbe – mintegy kétezer vendéget látott vendégül a müncheni Olympic Hall-ban, ahol egy látványos multimédia-előadáson mutatta be 100 éves történetének mérföldköveit.

Az ünnepség csúcspontjaként mutatkozott be a BMW Vision Next 100 tanulmányautó. Ezt 2016 nyarán egy hasonlóan futurisztikus Mini és Rolls-Royce tanulmány fogja követni, ősszel pedig egy BMW motorkerékpár koncepciót is lelepleznek majd.

Az egyik nagy újdonság az utastér volt, amely kétfunkciós. Boost módban a vezető irányítja az autót, Ease módban pedig az autó vezeti önmagát,ekkor a kormány is visszahúzódik, hogy ne legyen útban.

Az ajtók automatikusan kinyílnak, ha érzik a tulajdonos közeledését
Az ajtók automatikusan kinyílnak, ha érzik a tulajdonos közeledését

A másik innováció az Élő Szisztéma (Alive Geometry) elnevezésű járműstruktúra. Ez mintegy 800 darab apró, mozgó háromszögből áll, amelyek a műszerfal mellett a karosszéria egyes elemeire is kiterjednek.

A háromdimenziós felületeken mozgó háromszögek intuitív módon kommunikálnak a vezetővel, aki a rendszert kézmozdulatokkal vezérli. A funkciók három dimenzióban jelennek meg, a teljes szélvédő egy óriási kijelzőként funkcionál, amely az analóg műszerfal és a digitális head-up kijelző közös képét mutatja.

A tanulmányautó azért lett négyajtós limuzin, mert ez a karosszériatípus volt a legjellemzőbb a márka elmúlt 100 évére. A Vision 100 4,90 méteres hosszával nagyjából akkora, mint egy mai 5-ös. 

A karosszéria megalkotásakor elsősorban újrahasznosított és megújuló anyagokból készített szöveteket alkalmaztak, a látható és láthatatlan helyeken felhasznált szénszálas alkatrészeket pedig egyaránt a normál szénszál-gyártás ipari maradékaiból állították elő.

(forrás: Origo / GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés