hirdetés
hirdetés

Akkumulátor fejlesztés

10 perc alatt feltölthető az elektromos autó

A lítiumion-akkumulátor mindössze 10 perc töltés után képes a 320 kilométer megtételére elegendő energiát táplálni – amennyiben töltés közben az akkumulátor hőmérsékletét 60 Celsius-fokra melegítik. 

hirdetés

A lítiumion-akkumulátorok lassan töltődnek szobahőmérsékleten. Minimum két-három órát vehet igénybe feltöltésük, ami túlságosan hosszú ahhoz, hogy praktikusan lehessen használni az elektromos autókat.

A probléma megoldására Chao-Yang Wang és kollégái a Pennsylvania Állami Egyetemen találtak rá: a lítium-akkumulátort 60 Celsius-fokra hevítették, amely lehetővé tette a kutatók számára, hogy az akkumulátort nagy sebességgel, 10 perc alatt feltöltsék. Ha hidegen töltik az akkumulátort, a lítiumionok nem tapadnak egyenletesen a szénalapú anódhoz, hanem kis tüskékben lerakódnak az anód felszínén, ez pedig rontja a cella kapacitását. Ugyanakkor nem csökken a cellakapacitás, ha az akkumulátort felmelegítik 60 Celsius-fokra tíz percig, majd lehűtik a környezet hőmérsékletére.

Az új típusú akkumulátor lehetővé tenné az elektromos autók gyors töltését
Az új típusú akkumulátor lehetővé tenné az elektromos autók gyors töltését

A csapat magas hőmérsékletű, nagy sebességű rendszerével feltöltött kereskedelmi forgalomban kapható akkumulátor kapacitása 80 százalékát megtartotta 1700 töltési és kisütési ciklus után is. A szobahőmérsékleten feltöltött akkumulátor csak a 60 töltési ciklus gyors töltését képes kezelni, mielőtt az elektródja lemerül. 

Trapp Henci
a szerző cikkei

(forrás: Nature News)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés