hirdetés
hirdetés

Zöld energia

100 százalékban napelemes autót épít egy holland cég

Töltés nélkül akár hónapokig elboldoguló, napenergia hajtotta kocsit fejleszt egy Lightyear nevű holland cég. 

hirdetés

A világ autói évente összesen nagyjából egy fényév (9 640 800 000 000 kilométer) távolságot tesznek meg. E gépjárművek jobbára továbbra is fosszilis üzemanyaggal működnek.

A közlekedési szektornak láthatóan igencsak nehezére esik az alternatív energiaforrásokra történő átállás. Egy Lightyear nevű németalföldi társaság éppen ezért próbál valamekkora lendületet adni a folyamatnak.

A cég lelki szemei előtt egy olyan jövő képe lebeg, ahol az említett fényévet már pusztán villamos energiától hajtva teljesítik majd a Föld kocsijai.

A vállalat szerint jelenleg csak a világ 3 százaléka rendelkezik hozzáféréssel az elektromos autók kényelmes használatához szükséges infrastruktúrához. Rengeteg helyen még az ilyen rendszerek megvalósításának előfeltételei is hiányoznak.

A megoldás? A Lightyear olyan, napenergia hajtotta autók megtervezésébe fogott, amelyeket töltés nélkül akár hónapokig, illetve napszaktól függetlenül is el lehet vezetgetni. Speciális akkumulátoruk éjszaka is működőképessé teszi őket.

A cég gépjárművekre optimalizált, általában íves felületekre telepítendő, laminált napelemek kimunkálásán fáradozik. A hatékonyság növelése érdekében a Lightyear által használt cellák a napfényt számos irányból képesek magukba szívni.

A fejlesztés alatt álló autó tetejére is ilyen napelemek fognak felkerülni. A gyártó szerint a kocsi a kiválasztott konfigurációtól függően teljes feltöltéssel 400-tól 800 kilométerig terjedő hatótávolsággal rendelkezik majd.

Forrás: YouTube

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: The Manufacturer)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[223163] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés