hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Dohánylevélbe fecskendezik

Mit tehet egy dohányipari vállalat a vírus elleni küzdelemben? Például vakcinát fejleszthet. A BAT a 2014-ben felvásárolt Kentucky BioProcessing üzemében ugyanis a Covid-19 vírus elleni oltóanyagon dolgozik. 

hirdetés

Az „első nagyszabású” tökéletesen kibocsátás mentes acélüzem megépítését tűzte ki célul egy svédországi konzorcium. A remények szerint a termelés akár már 2024-ben elkezdődhet az egységben.

Újabb iparági éllovas céggel erősítette meg kínálatát a Werth Magyarország Kft., sztenderd vagy testreszabott rendszerei a precíziós ipar, az orvostechnikai ipar, a fogyasztói elektronika, a repülőgépgyártás és a félvezetőipar számára is elérhetővé váltak.

A szabályozási közeg nem hat kimondottan ösztönzőleg a piaci felhasználásra és a jelenleg hatályos szabályozás komoly kihívások elé állítja a jogszerűen reptetni vágyó drónpilótákat.

Az ABB Ty-Rap kábelkötegelőket szállít a NASA Mars 2020 küldetés Preserverance marsjárójához.

Digitális transzformáció

A Bosch és a Microsoft közösen fejlesztenek szoftverplatformot az autók és a felhő közötti zökkenőmentes kapcsolat létrehozására.

Jelentős mértékben bővíti és elektromosítja piacvezető haszongépjármű-kínálatát a Ford Motor amerikai autógyártó.

A  határátlépéseknél fellépő problémák megbéníthatják az autógyárak termelésének nagy részét.

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója azt akarja, hogy a jövőben a Roadsterek lebegni is tudjanak – anélkül, hogy bárkit is megölnének. 

A környezetbarát járművek elterjedésével bővül az európai gazdasági teljesítmény, új munkahelyek jönnek létre, és töredékére csökken a kontinensen évente közel félmillió halálesetet okozó légszennyezés. 

hirdetés
Német gazdaság

Az ipar hajtja az élénkülést, miközben a kereskedők és a szolgáltatók továbbra is nehéz helyzetben vannak.

Európai uniós támogatással korszerűsíti gyártástechnológiáját, és új fémipari gyártó-szerelő csarnokot alakít ki a Pirazol Gyártó-kereskedő és Szolgáltató Kft. Salgótarjánban.

Az általános-és középiskolákban a hangsúly jelenleg leginkább az információátadáson van, míg a készségek, képességek fejlesztése szinte sehol sincs terítéken.

Az Amerikai Ásványiolaj Intézet (API) legutóbbi klímaváltozásról szóló elemzését követően a Total bejelentette, hogy 2021-ben nem újítja meg tagságát a szervezetnél.

Cikkünknek a magyar gazdaság számára legfontosabb üzenete, hogy az ipar a német gazdaság azon ágazata, amely leghamarabb kikerülhet a válságból, de a főbb mutatókat tekintve leghamarabb 2022-ben érik el a válság előtti, azaz 2019. évi állapotot.

hirdetés
hirdetés
PLM-optimalizáció

Egy termékhez kapcsolódó tervezési feladatok számos kihívás elé állítanak egy vállalatot. Kérdések merülhetnek fel tervezési problémával, gyártással, analízissel, vagy termékadatkezeléssel kapcsolatban. A graphIT létrehozott egy hatékonyság-központú auditot, amely hozzásegíti a vállalatokat a hatékonyabb terméktervezéshez és előállításhoz.

Az idén ősszel megjelent SOLIDWORKS 2021 számos izgalmas fejlesztést nyújt, amelyek növelik a termelékenységet és segítenek nemcsak gyorsabban, hanem okosabban is piacra jutni. 

Egy amerikai mérnök beszámolóját közöljük, aki több mint 27 év AutoCAD használat után váltott és nem bánta meg, hogy a biztos, kényelmes és ismerős szoftverét DraftSight-ra cserélte.

A DesignSpark Mechanical 3D-s CAD-modellező szoftver legújabb verziófrissítése díjmentesen elérhető. Az 5.0 verzió új funkciókat, fejlesztéseket és testreszabási lehetőségeket kínál.

A Dassault Systemes új, felhő alapú megoldása, a 3DEXPERIENCE biztosítja a kényelmes kommunikációt, miközben további funkciókat kínál mérnöki és üzleti területen egyaránt.

Gyártástrend video

hirdetés
hirdetés

PR-cikk

Energia hatékonyságban az élen: Shell Tellus S4 VE hidraulika folyadék (X) 

hirdetés
hirdetés

Művelt mérnök

Az MIT mérnökei létrehoztak egy optikai lencsét, amely a pozíciójának és a pozítúrájának módosítása nélkül is képes különböző mélységekben elhelyezkedő objektumok között váltogatni a fókuszt.

A Közös Európai Tóruszban lebonyolított magfúziós tesztek a Nemzetközi Kísérleti Termonukleáris Reaktor megakísérletének főpróbái lesznek.

 A vörös bolygót 2012 óta kutató elődjéhez, a Curiosity-hez hasonlóan a Perseverance is egy félig autonóm mobil tudományos platform, amely akkora, mint egy kis autó.

hirdetés
hirdetés

Tudomány - Innováció - K+F

A magyar fogyasztók próbálhatják ki először azt az innovatív papírpalack prototípust, amit a Coca-Cola és a dán Paboco startup fejlesztett ki tavaly. Az év második negyedévében 2000 hazai vásárló találkozhat az újfajta csomagolási megoldással. 

A zöld hidrogén a karbonsemleges gazdaság egyik legfontosabb energiahordozója lehet, de idáig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, részben azért, mert nem volt meg a megfelelő technológia az olcsó tárolásra és szállításra.

Mozgáselemző labor jött létre az ÓE iRobottechnikai Központjában, ahol olyan öntanuló, MI-alapú mechanizmusokat fejlesztenek, amelyek automatikusan képesek életszerű interaktív mozgást generálni.

Kiadónk társoldalai

Városlakó

Már térképen követhetőek a legújabb, hulladék útját mutató GPS jeladó palackok, amelyek valós idejű adatokat közvetítenek és térképen mutatják, hogy éppen merre járnak a palackok.

Megosztáson alapuló mobilitási megoldásokat összegyűjtő tudásközpont, mobilitási megoldásokat rendszerező applikáció és konzultációs szolgáltatás érkezik.

A platformon a világ vezető kutatói, döntéshozói, tervezői és vállalatai osztják meg gondolataikat az ember-gép együttműködésről.