hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Innovációs centrum a cél

Átadták a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Z-épülétének 10. emeletén a startup inkubációs központot. Az ilyen egyetemi startupoktól azt várja a kormány, hogy növekedjen az ország innovációs teljesítménye.

hirdetés

Az Európai Unió tagállamai, benne Magyarország évi 600 milliárd eurót költenek energiahordozók importjára, ami az éves energiaszükségletük csaknem 50 százaléka, miközben 500 milliárd eurót pazarolnak el évente az energiaveszteség miatt. 

A Stäubli robotok vezető helyet foglalnak el világszerte az ipari automatizálásban, robottermékcsaládukban megtalálhatók körülményekhez alkalmazkodó robottechnológiai termékek. 

Miközben a társadalom elöregedésével és a krónikus betegségekben érintettek számának növekedésével egyre nagyobb az egészségügyi szolgáltatások iránti igény, a piaci környezet a költségek visszafogására kényszeríti az egészségügyi intézményeket. 

A robbanóanyagok kiszagolására alkalmas, robotizált élő rovarok „kialakításán” dolgozik az amerikai haderő.

Gazdasági előrejelzés

2019-ben nem csak az újonnan forgalomba hozott személygépkocsik számát, hanem a változás előjelét tekintve is ellentmondásos fejlődés jellemezte a világ egyes térségeit. 

A hajlított műszerfallal mutatkozott be a 2021-es Cadillac Escalade, amely ezzel a legelső olyan kereskedelmi forgalmazásra szánt jármű, amelybe OLED kijelzőt építettek.

Már 100 munkatárs dolgozik a jövő elektromobilitási megoldásain a debreceni Vitesco Technologiesnál, ez a létszám jövőre 400 fölé emelkedhet.

A General Motors elektromos motorral támasztja fel a Hummert. A társaság május 20-án mutatja be az autót a detroiti telephelyen.

Egy nemzetközi művészeti és formatervezési magazin, a Document Journal felkérésére, egy leendő holdbéli társadalmat megálmodó összeállítás illusztrációjaként a Lexus európai dizájnstúdiója hét különleges tanulmányt is kifejlesztett.

hirdetés
Automatizáció

A Nemzetközi Robotikai Szövetség minden évben kiadja a robotikai iparágról szóló piaci jelentését, amely mellé egy elemzést is mellékel. Ebből a riportból készítettük összefoglalónkat, amely a globális automatizálási trendeket, kihívásokat mutatja be.

A kormány 425 millió forint vissza nem térítendő támogatáast ad a koreai Soulbrain tatabányai beruházására. 

A cég 13 százalékkal csökkenti az alumínium dobozok és 4 százalékkal a PET palackok súlyát.

Kutatásfejlesztési megállapodást kötött kedden a debreceni MTA Atommagkutató Intézet (Atomki) és az autóipari beszállító, a Vitesco Technologies.

A piaci kereslet csökkenése miatt, 2020 végéig az ABB bezárja ózdi gyárát. A megmaradó néhány gyártósort az ABB más, régióbeli üzemeibe telepíti át, ahol megfelelő termelési kapacitás áll rendelkezésre.

hirdetés
hirdetés
S&T Focus Okosgyár

Fejlesztések válságidőben, kikerülhetetlen digitális transzformáció, gyakorlati technikák és bevált eszközök, kulcsszerepben a felkészült ember – valamennyi téma az okosgyár köré összpontosult a S&T idei Ipar 4.0 – Ember 4.0 – University 4.0 címmel megtartott rendezvényén.

A Hexagon megjelentette az EDGECAM 2020.1 verzióját, ami több mint 30 fejlesztést tartalmaz a megmunkálási ciklusok, a felfogótömb kezelés és additív (anyaghozzáadással történő) megmunkálás területén.

Az EPLM Trends 2019 CAD/CAM/CAE/PLM szakmai rendezvényét új szemléletben szervezte idén az Enterprise Group. (X)

A Solid Edge 2020 a portfólió-kialakítás mellett a tradicionális CAD területen is tartogat újdonságokat. Az Enterprise Group – Solid Edge csapata webinárokon keresztül adott ízelítőt az újdonságokból.

A Solid Edge CAD-tervezőszoftver fontos szerepet töltött be egy ntelligens cellavezérlő rendszer fejlesztésében, használatával letisztult rendszerelrendezés valósulhatott meg, valamint a hőtani szimulációk elvégzésére is lehetőség nyílott.

Gyártástrend video

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Művelt mérnök

Paradox módon a marsi élet nyomainak esetleges feltárásához némi pusztítást is véghez visz az amerikai űrügynökség.

A Parker Solar Probe az operátorok felé továbbított információk alapján ráadásul kicsattanó formában van.

A UPS és az önvezető technológiák gyártására specializálódott Waymo bejelentették, hogy autonóm módon működő csomagszállításra alkalmas járművet tesztelnek az arizóniai Phoenix területén.

hirdetés
hirdetés

Tudomány - Innováció - K+F

„Verejtékezéssel” akadályozza meg saját túlmelegedését a Cornell Egyetem tudósainak puha robotja.

Magyar tehetségek az EIT Health radarján – ezek lesznek 2020 kihagyhatatlan egészségügyi tréning- és accelerátor programjai.

Az unikornisok – az egy milliárd dollár értéket meghaladó értékű vállalkozások – következő generációját kutatja új pályázati programjával, a PowerUp! Challenge-dzsel az InnoEnergy Kelet-Közép-Európában.

Kiadónk társoldalai

Városlakó

Bemutatták a világ első hidrogén üzemanyagcella meghajtású, személyszállításra is alkalmas, magyar-amerikai együttműködésben fejlesztett légi járművet a Bács-Kiskun megyei Jakabszálláson január 22-én.

A Toyota KINTO néven új márkát vezet be az európai városi felhasználók számára nyújtott mobilitási szolgáltatások új elemeként.

A Stanfordi Egyetem kutatói visszatértek a repülés feltalálóihoz és madártollból készített szárnyakat adtak a drónoknak. 

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés